Intern geheugen
Het interne geheugen zorgt voor een goede werking van het computersysteem. Dit zijn de chips die op je moederbord of elders in je pc zitten. De belangrijkste soorten zijn als volgt:
Werkgeheugen
Cachegeheugen
Systeemgeheugen
CMOS geheugen
Deze 4 geheugens zijn de belangrijkste voor de werking van je computer. We gaan ze niet allemaal gedetailleerd bekijken. De bekendste van deze 4 geheugens is het werkgeheugen, maar we gaan eerst kijken naar het cachegeheugen.
Het cachegeheugen is het geheugen in de processor waar bestanden tijdelijk worden opgeslagen voor snelle toegang. Dit geheugen is zeer snel en is dus ook een heel pakje duurder. Hierdoor is er ook minder beschikbaar. De gemiddelde grootte van een cache geheugen is zeer klein. De meeste programma's zijn dus groter en passen hier niet in. We hebben dus nog een ander soort geheugen nodig.
Dit is dus waar het werkgeheugen van pas komt. Dit wordt ook wel vaker het RAM-geheugen genoemd, ofwel Random Access Memory geheugen. Dit is een geheugen dat dient als een tijdelijk station tussen je trage maar grote harde schijf en je zeer snelle maar kleine cache geheugen in je processor. De gemiddelde grootte van een RAM geheugen is 4-16 GB. Al een heel pak meer dan het cachegeheugen dus, maar nog steeds relatief klein.
Als het werkgeheugen ofwel RAM het vluchtige geheugen is dat je tijdelijk nodig hebt en weggaat als de stroom weggaat, is het systeemgeheugen ofwel ROM (Read-Only Memory) het lange termijn geheugen dat lang hetzelfde blijft, ook als de stroom uitvalt. Op deze geheugens staat namelijk belangrijke informatie met betrekking tot de werking van het product. ROM komt dus niet alleen in computers voor, maar ook in bv. televisies of zelfs koffieapparaten. Dit soort software noemen we ook wel Firmware.
Een belangrijk voorbeeld van een ROM-chip is het BIOS. Deze chip bevindt zich op het moederbord en bevat alle instellingen die te maken hebben met je hardware (muis, toetsenbord, beeldscherm). Dit is dus een belangrijk programma. Om alle instellingen op te slagen wordt het CMOS geheugen gebruikt. Dit is een niet-vluchtig geheugen dat alle instellingen opslaat als je computer af staat. We gebruiken het CMOS geheugen dus voor het opstarten van de computer.