Extern geheugen

Extern Geheugen

Extern geheugen ofwel opslagmedia is datgene waar we meestal aan denken als we het over geheugen hebben. Dit is de plaats waar onze bestanden en programma's opgeslagen worden. Ook hier zijn er verschillende methodes van opslag, deze zullen we nu kort overlopen.

De eerste soort opslag is de magnetische opslag. Het meest bekende voorbeeld van de magnetische opslag is de harde schijf. Deze kan je vinden als opslag in je computer of als externe harde schijf. De werking van een harde schijf is redelijk simpel. Er wordt met een magneetkop over een verzameling van schijven gegaan, de zone onder de magneetkop kan magnetisch worden veranderd zodat de richting noord-zuid of zuid-noord is. Deze kan dan worden vertaald naar een nul of een één. Lange reeksen nulletjes en eentjes vormen dan je bestanden en programma's.

De tweede soort opslag is de optische opslag. Het bekendste voorbeeld hiervan is de DVD of CD. Het concept van de optische opslag is opnieuw simpel. Hoe zo'n CD werkt is dat hij een spiraal bevat met allemaal putjes en bultjes. Een laser gaat over deze spiraal en leest of er een putje of een bultje weerkaatst wordt. Dit worden dan nulletjes en eentjes en zo worden de bestanden en programma's opnieuw opgeslagen.

Een laatste soort opslag dat we kunnen hebben is het flashgeheugen. Het grootste verschil met de vorige geheugens is dat het flashgeheugen niet-vluchtig is. Dit wil zeggen dat er geen stroom aanwezig moet zijn om de gegevens bewaard te houden. Een flashgeheugen heeft ook geen mechanische onderdelen en werkt dus volledig elektronisch. Het bekendste voorbeeld van flashgeheugen is de USB-stick. 

Beantwoord de volgende vragen, je mag de tekst gebruiken.

©2020 Citak Yeliz
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin